Prutserroute

Hey en wat leuk dat je je bier kwam ophalen bij ons (of dat je deze link ergens bent tegengekomen)! Deze wandeltocht (of fietsen kan ook) voert je langs enkele prachtige punten in de Bossche binnenstad die ook zeker wat van doen hebben met onze 25-jarige geschiedenis. Als je alles volgt, ben je wel even zoet (5km) maar zie je veel! Komt ie!

Je staat nu op de Tramkade, waar we het bier grotendeels hebben gebrouwen. Deze hoek van de stad is eigenlijk de plek waar de laatste jaren de meeste underground en soortgelijke feesten worden georganiseerd, eindelijk activiteiten die bij een stad horen. De vrienden van de Bossche Brouwers aan de Vaart (1) zijn blij als je straks ook een keer een pint komt drinken! Van hier loop je van het water af rechtsaf richting de Verkadefabriek (2) voor allerlei culturele festiviteiten en  aan de overkant de W2 (3), de voormalig koekjes- en sigarenfabrieken. Menig punk- en rockfeestje hebben we daar meegemaakt en het is tevens ook de locatie voor de Bossche popquiz en Boortorenfeestje geweest. Passeer de W2 en ga links bij de T-splitsing en loop parallel aan spoor. Sla links, slinger wat, tot je op een soort plein komt. Het gebouw links aan de overkant was vroeger het kantoor van het Brabants Dagblad (4), de krant die al vaker artikels aan de Prutsers wijdde. Volg de weg richting station. Na ongeveer 100 meter heb je aan de rechterkant Thornbidge (5), een leuke bierkroeg met 22! vaste taps en waar in coronavrije tijden ook met regelmaat een pubquiz wordt gehouden alwaar de Prutsers weleens de 1e prijs wisten binnen te slepen. Loop rustig verder tot je rechts het Centraal Station (6) ziet. Ooit prachtig in de stijl van het CS van Amsterdam, nu modern en, nou ja, modern. Maar al voor de verbouwing ook de plek vanwaar de Prutsers uitwaaierden richting hun studiesteden.

Met je rug naar het station steek je het verkeersplein over. Op de hoek zie je misschien wel de bekendste banketbakker van Nederland, die van Jan de Groot (7), de maker van de Bossche Bol of, zoals de Bosschenaren zeggen: sjèkladebol. Vervolg de weg tot over het water, loop langs de Jumbo City en aan de overkant zie je de vernieuwde Primera (8), welbekend van de plunderpartij tijdens de recentelijke avondklokrellen. De pinautomaten (9) onder de galerij zorgden voor menig Prutser voor een gevulde portemonnee op de stapavonden, gevuld meestal echter voor korte duur. Hier ga je naar rechts, de Lepelstraat in. De eerste kroeg aan de rechterkant is een zusje van Thornbridge, waar je eerder al was. ’t Paultje (10 zoekt maar gij zult dit nr niet vinden op de kaart) is een klein biercafé zonder snacks. Dat vinden wij zonde.

Na het passeren van wat eetcafe’s ga je rechts, terug richting water. Het Bolwerk (11) is een heerlijke plek om in de namiddag te relaxen, zowel bovenop als onder aan het water. Deze locatie doet heel on nederlands aan maar het cortenstaal zorgt dat de uitstraling bij overige bouwwerken in Den Bosch aansluit.We lopen langs het water tot aan de Marienburg, net voor de afslag ga je daar door de poort de binnentuin (12) in. Hier is het heerlijk stil op nog geen 200 meter van de drukke binnenstad. Ga rechts uit het park en loop daarna links richting vughterstraat. Voor we links gaan, rechts aan de overkant zie je een heel klein pleintje waar voorheen de nachtclub Chez Nous (13) zat. Eigenlijk een gay bar maar vanwege het gebrek aan overige nachtzaken diende deze tent als verzamelplaats voor mensen die nog op zoek naar ‘vertier’ waren, in alle vormen overigens….. We gaan echter linksaf richting de volgende bestemming: de Kings (14), de voormalige danceclub van de stad die op nr 99 zat. Al 2 decennia gesloten en helemaal gestript, maar jarenlang was dit op donderdag- en vrijdagnachten de thuishaven van menig Prutser in hun studententijd (do the maths).

We gaan weer iets later linksaf de Postelstraat in voor een mooi stukje middeleeuwse bossche binnenstad. Ga net voor het pleintje de smalle steeg (lamstraatje) links in, om na het bruggetje over de befaamde binnendieze rechts te gaan. Loop deze straat door tot de kruising. Daar vindt je de opstapplaats voor tochten over de Binnendieze en aan de overkant het beeld van Zoete lieve gerritje (15), bekend van het aloude liedje. Wie Gerrit was, daar zijn veel verhalen over, varierend van een bakker tot een koe of crimineel, zelfs het geslacht is niet helemaal zeker. Er is overigens nog een 2e beeldje van Gerritje in de binnenstad, in het Lombardje.

Je staat nu in de Korenbrugstraat, de favoriete plek van de Prutsers voor een borrel. Op prettige avonden staan we hier meestal op straat biertjes te nuttigen. We willen café bar le duc (16) eruit lichten. Dit café heeft een eigen brouwerij en t spreekt voor zich dat de prutsers hier gaarne verpozen, zeker omdat alle drankjes, nou ja er mist er wel eens eentje, zonder vragen meteen op de bon wordt gezet. Aan de overkant van de kruising zit Reinders (17) verzamelplaats voor ongedouchte hockeyers na een training of wedstrijd en bekend van het bekende teveel sardientjes in een blik-gevoel en een temperatuur standje sauna. Wel goed voor ouderwetse meezingers en een half uur wachten op te kleine biertjes aan de bar. Prutser Hanco is hier ooit ongenadig van de trap gelazerd.

We slaan linksaf voor Hello my friend. Helaas Hello en niet meer onze goede Chinese vriend alwaar we jarenlang met Carnaval onze buiken hebben volgegeten. We komen langs Toko Naga (18) de afhaalketen van ex-Prutser Joris. Bij het laten zien van je routekaart krijg je op deze locatie 20% korting (t/m 2 mei ’21)! Grijp die kans! Sla rechtsaf en je ziet daar Kees Kroket (19) voor je, de friettent voor een vette bek snachts. Of een goeie knokpartij trouwens. Speaking of, we gaan rechts voor ‘de Kees’ langs de Karrenstraat (20) in.

De Karrenstraat probeert al jaren het imago op te krikken maar t blijft een hoek voor mannen met een testosteron overschot en vrouwen met te lange wimpers met bijbehorende gucci tasjes. Neemt niet weg dat de Prutsers in het verleden toch, meestal ernstig beschonken bijvoorbeeld de Carroussel wenste te bezoeken, laat in de nacht dat wel. Iets eerder kwam je overigens langs Zoomers & Zoomers, de enige kroeg waar het fatsoen nog wel aanwezig is en bijkomend pluspunt, de plek voor al je vrijgezellendag activiteiten. We passeren de piszuil (waarschijnlijk in het wegdek verstopt op dit tijdstip) en lopen achter de hema langs, maar niet voordat we de snoepwinkel passeren, alwaar Boudewijn per week gemiddeld een kilo of 4 aan zure matten koopt.

Je komt uit op het Minderbroederplein (21), alwaar Prutser Lodewijk jaren heeft gewoond (nr10, 12 of 14, elke bel was goed). Zijn appartement diende als prima uitvalsbasis voor stappartijen. In de kroegen rondom dit plein zijn de Prutsers tijdens Oeteldonk vaak te vinden. Zeker Bar Legends net rechts om de hoek, aan de Snellestraat zijde is de plek waar, al toen het nog De Tijd heette, in dronken toestand menig shotje achterover wordt geslagen. We gaan linksaf deze Snellestraat in en komen langs Eetbar Dit (22), een van onze andere favoriete eet en borrel locaties. Deze plek wordt vooral bezocht door lieden uit zowel de Nix als de Patatgeneratie.

Ga aan het eind van de straat linksaf richting de Markt (23). Hier vind je de panden van de voormalige V&D, het stadshuis (waar de helft van de Prutsers getrouwd is, een deel ook weer gescheiden trouwens) en aan de overkant de terrassen (24) (binnenkort dan) van enkele kroegen. Eigenlijk zijn dit de enige terrassen van de gehele binnenstad waar je fatsoenlijk en lang in de zon kunt zitten en derhalve dus ook in onze top 10. Voor de toeristen onder u, op de markt kunt u ook het puthuis vinden (efteling niveau), het beeld van Jheronimus Bosch en zijn voormalige woonhuis ‘De Kleine Winst’, te zien naast de bouwput op de hoek.

Als je bent uitgekeken op de Markt ga je het Kolperstraat in, de steeg naast De Druif. Na enkele meters vindt je aan de rechter zijde, de in een jaren 70 stijl gestoken, de Cosmopoliet (25). Deze tent heeft na de sluiting de functie van eerdergenoemde Chez Nous overgenomen. Helaas met stukken minder sfeer en minder gezellig volk. Op het pleintje dat volgt, het Fonteinpleintje, steek je de straat in waar een drankje verkocht wordt dat de Bossche Manus in Kruik heet. Omdat het spandoek wat onhandig was opgehangen, leek het jaren dat er de Bosse anus (26) werd verkocht. Straatje door, en rechts aanhoudend het Kerkplein over. De eerste straat rechts is de befaamde Korte Put (27): veel terrassen, restaurants en echte hockeycorpsballen. In Roels is het prima stappen trouwens, daar tegenover zit de Pantoffel, nou ja, we hebben allemaal weleens zo onze beperkingen.

Sla aan het einde links en loop richting de Parade (28). Deze stond tot vorige week vol bomen, die ziek bleken en dus gerooid zijn. Geen zorgen, er komen er 122 voor terug. Op dit plein genieten de Prutsers jaarlijks van theaterfestival de Boulevard, is menig Oranjenachtfeestje uitgelopen in een kater de dag erna en het was voorheen ook de locatie voor het Bevrijdingsfestival, alwaar we fan zijn geworden van de Memphis Maniacs. De kroegen aan de linkerkant behoren al lang niet meer tot onze favorieten, de de doelgroep zijn de jongeren die ook naar Albufeira danwel Cherso gaan, of voor de iets ouderen onder ons, naar LLoret gingen. Overdag zijn de terrassen nog wel aan te raden, tenminste als je van schaduw houdt.

Je kijkt vanaf het plein nu wel in volle glorie naar de beroemde Sint-Jansbasiliek (29), ga daar eens binnen, of beklim de 70 meter hoge toren, zeer mooi. We hadden zelf het genoegen om tijdens een verbouwing over het dak te mogen lopen. Loop om de kerk heen en je passeert de Keulse Kar, gericht op de LHBTI medemens, maar sowieso voor iedereen een leuke tent en aan de overkant cafe de Palm (30), waar de biertjes altijd prima smaken. In de zomermaanden staat in de St Jans-tuin een groot terras opgebouwd, met logischerwijs een prachtig zicht op de Cathedraal .

Op weg naar de kruising ziet u links Shoarma Cairo (31) of hoe het tegenwoordig mag heten. Vroeger veelvuldig bezocht voor een nachtelijke hap. Steevast werd dit na vieren door een gesloten deur toch meegegeven met de boodschap: ”Hier Shoarma, niet hier opeet”. De coronaregels ver vooruit zullen we maar zeggen.

Ga op de kruising even naar links de Torenstraat (en de zijstraat ervan) in. Hier bevinden zich de kroegen De Taveerne, de Smidse (32) en vroeger Gompies, een populaire hoek voor de asociale medemens (Taveerne), de wanhopige vrijgezel op zoek naar een scharrel (De Smidse, ook wel bekend als de Alimentatiebar) en Gompies (voor 16-, ook niet onze smaak). Wij Prutsers zijn er zelden.

Draai om en ga weer terug de Hinthamerstraat in, links. Vervolgens na een tijdje rechts naar de Knilispoort, net voor schoenenwinkel van Aerendonck, ga onder de poort door en je komt uit bij het Waterplein (33) , met het beeldje van de Diezepisser. Een pleintje voor stiekeme urinelozing maar vooral om de Shoarma van punt 31 op te eten, of na iets succesvollere avonden, een meisje te zoenen. Loop rechtdoor, achter de parkeergarage langs en je komt bij Arena (34), een troostelooos shoppingcenter waar je de bekende ketens vindt, mits niet failliet door de pandemie. Ga terug maar nu voor de parkeergarage langs richting markt en daar meteen rechtsaf, maar niet voordat je op de hoek het gebouw hebt bewonderd. Onder rijksmonument de Moriaan, een van de oudste stenen woningen van Nederland is Plein 79 (35) gevestigd, na sluiting van de Boortoren de favoriete stapplek in de jaren 90 en begin 2000 van de Prutsers. Een duister hol vol alternatieve rockmuziek en door menig prutser gefrequenteerd op jacht naar een drankje of een scharrel. De Final Countdown, lijflied van de Prutsers, is hier menigmaal met tegenzin door voormalig Prutser DJ Kuif gedraaid.

In deze straat passeer je de Mac (36), eigenlijk het in hun leven eerst bezochte restaurant van de meeste Prutsers. Iets later zie je aan de rechterkant de Bottleshop (37), naast de Bossche Brouwers de enige plek waar het Prutserbier te koop is! Een stukje verderop zit onze huisdrukker de Copyshop (38). Aan het eind van de straat loop je tegen de Vue (spreek uit als view) aan, bij iedereen beter bekend als de Eurocinema (39). Hier heeft menigeen Prutser zijn arm om een vriendinnetje geslagen, bijvoorbeeld bij een spannende film. Hoe die films afliepen, niemand die het weet. 

Passeer de bioscoop links en loop met de weg mee parallel aan het water naar de brug. Recht voor je zie je de Citadel (40), komen we niet vaak, enkel als we er te water langs varen met een tochtje. Houdt links aan richting de Oliemolenbrug (41). Passeer deze en steek daarna de grote kruising over en je bent zo ongeveer terug bij het beginpunt.

Dank voor je aandacht. Proost!